Wat is mantelzorg

Mantelzorger, je kunt hem zomaar zijn. Zorg je voor een dementerende partner? Combineer je school met het huishouden voor een moeder met een depressie? Ben je de vader van een zoon met het syndroom van Down? Wanneer je kind gehandicapt is, je partner chronisch ziek wordt, of je moeder gaat dementeren, ben je (plotseling) mantelzorger. Dan heb je vast vragen. Zowel over jouw eigen situatie als over de zorg.

Volwassenen

Herken jezelf als mantelzorger! Veel mensen die zorg leveren vinden dat zo vanzelfsprekend dat zij niet in de gaten hebben dat ze mantelzorger zijn.

Jonge mantelzorgers

Ben jij een jongere en zorg je voor iemand? Het kan je zomaar overkomen: iemand uit jullie gezin wordt ziek of heeft een aandoening. Dan moet jij vaak bijspringen. Herken je dit? Jonge mantelzorger zijn betekent dat je zorgt voor of zorgen hebt over iemand in je omgeving. Het kan zijn dat je je zorgen maakt over je moeder die vaak somber is, op je gehandicapte broertje moet passen of de boodschappen doet voor je opa met dementie en hem helpt in het huishouden. In deze situaties is het zo dat jij opgroeit met iemand die zorg nodig heeft. Zit jij in zo’n situatie? Dan is de kans groot dat je een jonge mantelzorger bent. Wees niet bang want je bent niet alleen, 25% van alle jongeren in Nederland is namelijk jonge mantelzorger.

Twijfel jij of je een jonge mantelzorger bent of denk je dat iemand in jouw omgeving jonge mantelzorger is? Neem contact met ons op!