Home > Actueel

Voorstelling “Ik wil je nog niet kwijt”

« Terug naar nieuwsoverzicht

De voorstelling op 22 mei 2018 in De Mallemolen werd door ruim 80 mensen bezocht. Toneelgroep Nocturne uit Nijmegen speelde de indrukwekkende belevenissen rond dementie van een echtpaar en familie met een spontaan overkomende  en levensechte invulling van de rollen.

Dementie en de gevolgen ervan in het dagelijkse leven kwamen zo aan de orde, dat de bezoekers uit onze gemeente en ook uit Nijmegen en Mook, veel herkenden. Dat is gebleken uit de nagesprekken met deskundigen en de acteurs. Er werden ervaringen uitgewisseld en tips gegeven over hoe je met de patiënten kunt omgaan en waar je alert op moet zijn. Het beeld, dat de acteurs opriepen, kwam daarbij goed van pas.

We kregen later lovende reacties. Mensen waren geraakt door de emoties die aan bod kwamen . Ook mensen die minder van dementie wisten, gaven te kennen dat ze het zeer de moeite waard vinden. Op deze wijze iets zien en horen van de verschijnselen van deze hersenaandoening geeft voldoening bij de mensen, die aandacht hebben voor elkaar in zo’n situatie.

Het slot van de voorstelling had betrekking op de ontwikkeling dat mensen niet kiezen voor een verpleeghuis, maar als het kan voor leven in een zorggroep. Daar voeren privacy,  zorg en aandacht voor elkaar als vrienden en familie de boventoon in het omgaan met elkaar. Het verpleeghuis is minder persoonlijk in de benadering dan in een leefgroep. Dat is begrijpelijk. Beide vormen van verblijf hebben voor- en nadelen.

Frans Jongeneel