Home > Actueel

Stadswandeling Nijmegen

« Terug naar nieuwsoverzicht

Eindelijk een voorjaarszonnetje, 10 mei. “Ideaal weer voor een stadswandeling”, vonden de aanwezigen. En zo struinden we met een clubje mantelzorgers door Nijmegen.

Hans Eysbouts heeft jarenlang voor de gemeente Nijmegen gewerkt en kent de stad goed. Hij gidste ons door en langs diverse plekken. Onderweg vertelde hij heel enthousiast.

Wiebelbrug

“De Voerweg is met de hand gegraven, zodat mensen snel naar de Waal konden. Het vrijgekomen zand werd gebruikt om het Valkhof en het Kelfkensbos op te hogen”, aldus Hans. We passeerden het wapen van verse bloemen, beklommen de nieuwe wiebelbrug naar de Stadswaard, slenterden langs de Waalhaven met historische schepen.

Verborgen

De Waalkade heeft veel verborgen schatten. Hans Eysbouts vertelde hoe de Bastei, een middeleeuwse toren, werd ontdekt en in ere werd hersteld en nu wordt uitgebreid. Ook liet hij ons de waterkering zien en gaf aan waar een veertiende-eeuwse kademuur verstopt ligt onder de straat. 
Het was maar een klein stukje van de stad, maar de geplande twee uur bleek te kort, zoveel wist hij te vertellen.

Nog eens!

Als je voor iemand zorgt, kun je soms niet lang van huis. “Ik moet de vervangende mantelzorger van mijn man aflossen”, vertelde een vrouw. “Maar dit is hartstikke leuk. Kunnen we zoiets nog een keer doen?”