Actueel
Mantelzorgcompliment 2023

Mantelzorgcompliment 2023

Ook dit jaar compliment voor mantelzorgers

De gemeente Berg en Dal telt veel mantelzorgers. Mantelzorgers zijn mensen die zorgen voor een (chronisch) ziek familielid, iemand met dementie, een zieke vriend of een kind met een beperking. Dat doen ze onbetaald, soms dagelijks. Met het mantelzorgcompliment steekt de gemeente hen graag een hart onder de riem.

Wethouder Irma van de Scheur: “In de zorg is er een groot tekort aan personeel. Dat betekent ook dat steeds meer wordt gevraagd van mantelzorgers. Zij verdienen een compliment!”

Het mantelzorgcompliment bestaat uit een cadeaubon van 50 euro. Iemand die langdurig ziek is, in de gemeente Berg en Dal woont en verzorgd wordt door een naaste kan het compliment aanvragen voor zijn/haar mantelzorger.

Het aanvragen van het compliment kan digitaal via het formulier op de website, op 2 oktober verschijnt de link naar dit aanmeldformulier. 

Aanvragen kan alleen van 2 oktober tot en met 10 november 2023. Aanvragen na 10 november kunnen niet meer meegenomen worden. Het compliment wordt in de eerste helft van december uitgereikt.

Voor wie is het mantelzorgcompliment?

Degene die verzorgd wordt kan het compliment aanvragen voor zijn/haar mantelzorger als hij/zij in de gemeente Berg en Dal woont.

De mantelzorger:

  • geeft de zorg onbetaald;
  • helpt meer dan 8 uur per week over een periode van meer dan 3 maanden;
  • verleent de hulp als naaste (dus niet als professional).

Maximaal 1 compliment

Een aanvrager kan maximaal 1 compliment aanvragen. Een mantelzorger kan maximaal 1 compliment krijgen. Ook kunnen er niet meerdere complimenten op 1 adres zijn.

Alleen als er sprake is van jonge mantelzorgers, meerdere kinderen uit een gezin, kunnen er meer complimenten op 1 adres zijn. Jonge mantelzorger ben je als je niet ouder bent dan 23 jaar, thuis woont, en je zorgen maakt over of zorgt voor je ouders, of broer/zus. Neem daarvoor even contact op met mantelzorg Berg en Dal.

Vrijwilligers kunnen helpen bij het aanvragen

Het compliment kan alleen digitaal worden aangevraagd. Aanvragen kan niet telefonisch, per post of per mail. Kan degene die verzorgd wordt het compliment niet zelf digitaal aanvragen? Dan kan iemand anders dat voor hem/haar doen. Dat mag een familielid, een vrijwilliger van Mantelzorg Berg en Dal, een zorginstelling, of een kennis zijn.

Vragen telefonisch stellen

Inwoners kunnen tussen 2 oktober en 10 november hun vragen telefonisch stellen via telefoonnummer 085 - 040 60 66 (van maandag t/m vrijdag tussen 9.00 uur en 17.00 uur). Inwoners kunnen hun naam en telefoonnummer doorgeven en worden dan teruggebeld.